El cine del Picó

“Las flores de la guerra”: Una visió de la massacre de Nanquín una mica light ***

Las Flores De La Guerra

Comentari cinèfil 1: Zhang Yimou és un dels directors asiàtics més occidentalitzats. Pràcticament totes les seves pel.lícules s’han convertit en grans èxits internacionals. Només cal recordar “Ni un menys”, “Happy times” o “Hero”. “Las flores de la guerra” podia haver estat una gran pel.lícula, però Yimou s’ha quedat a mitges. Ooooh.

Comentari cinèfil 2: “Las flores de la guerra” està ambientada en la massacre de Nanquín, que es va produir a finals de l’any 1937. L’exèrcit japonès va ocupar la ciutat de Nanquín (capital de la Xina) i va assassinar milers de persones (nens, dones, civils) de manera brutal.  “Ciudad de vida y muerte” (2009) ja va tocar aquest tema. Llàstima que Zhang Yimou no aprofundeixi una mica més en aquest vergonyós episodi històric.

Dues pel.lícules en una: La pel.lícula té dos focus d’atenció: la guerra entre xinesos i japonesos a la ciutat de Nanquín i la convivència d’unes nenes, unes prostitutes i un fals capellà (Cristian Bale) en una església catòlica. Les escenes de la guerra s’han rodat de manera impecable, tot i que no reflecteixen l’autèntica brutalitat dels japonesos. En canvi, les escenes a l’interior de l’església freguen la ridiculesa. Les prostitutes continen maquillant-se i caminant amb talons. Com si res no passes. Patètic.

Reflexió sense importància: Perquè Cristian Bale és un alcohòlic perdut durant la primera part de la pel.lícula i de cop i volta ja no torna a provar l’alcohol?

Puntuació: *** 3 estrelles sobre 5 (No he perdut el temps)Leave a Reply