El cine del Picó

“No”: El publicista que va acabar amb Pinochet ****

no peli

Comentari cinèfil: El cinema polític és un gènere que va viure una època gloriosa durant els anys 70. Ara, per desgràcia, va de baixa. Només Michael Moore o Costa Gavras fan esforços per mantenir-lo viu. Amb “No” els amants del bon cinema polític (i jo en sóc un d’ells) vibraran com mai. Oé oé.

Un referèndum històric: El dictador Pinochet va convocar un referèndum l’any 1988. Si votaves “sí”, Pinochet es perpetuava en el poder. Si guanyava el “no”,  Pinochet hauria de plegar. Semblava que el “sí” arrasaria, perquè quan els dictadors organitzen referèndums sempre els acaben guanyant per golejada. Però el miracle es va produir i va guanyar el “No”. I Pinochet va dimitir.

“La alegría ya viene”: Gael Garcia Bernal interpreta el publicista que va preparar la campanya del “no”. Va ser una campanya sorprenent: missatges optimistes, cançons alegres i poques referències a la brutal repressió de la dictadura. L’eslogan era “La alegría ya viene”. Una campanya que semblava feta per la Coca Cola. Increïble.

La reflexió del publicista: Gael Garcia Bernal diu: “si volem que guanyi el “no”, hem de fer una campanya que agradi a molta gent. No només a la gent d’esquerres”. La icona del “no” va ser l’Arc de Sant Martí, que simbolitzava tots els colors polítics. Molt intel.ligent.

Puntuació: **** 4 estrelles sobre 5 (Molt bona)Leave a Reply