El cine del Picó

“El discurs del rei”: Rei tartamut, Oscar assegurat ****

Comentari cinèfil: Diuen els entesos que per guanyar un Oscar cal que el protagonista pateixi alguna discapacitat, malaltia o trastorn. Ho hem vist en els últims anys: "Mi pie izquierdo", "Perfume de mujer", "Rain man", "Forrest gump", "Una ment maravellosa". Colin Firth, amb el seu paper de rei tartamut, s’incorpora a la llista. De moment, ja l’han nominat com a millor actor en els Globus d’Or 2011. L’Oscar, més a prop.

Un argument original, ja era hora: Tranquills, "El discurs del rei" no té res a veure amb el discurs de Nadal de Joan Carles I. La pel.li ens presenta un argument novedós. L’esforç d’un logopeda per solucionar el quequeig del futur rei George VI. La història, que podria semblar una anècdota, agafa una força espectacular quan Gran Bretanya declara la guerra a Hitler i el rei ho haurà d’explicar en un discurs radiofònic.

Una mica més d’ironia no m’hagues importat: La pel.li té un grapat de punts forts: el cara a cara Firth-Rush, la banda sonora (amb Beethoven, Brahms i Mozart), els secundaris (Churchill i el germà del rei)… L’únic que he trobat a faltar és més ironia. Una pel.li tan "english" ho permetia. Director… per què no arriscaves més?

Homenatge a un tartamut històric: Saben qui interpretra a l’arquebisbe de Canterbury? Doncs Derek Jacobi, el famós Claudi, de "Jo Claudi". Ja saben… el tartamut més famós de tots els temps.

Puntuació: **** 4 estrelles sobre 5 (Molt bona)Leave a Reply