El cine del Picó

“Los juegos del hambre”: OT + Gran Hermano… horrorós *

Comentari cinèfil: Fa una dècada vaig veure al festival de Sitges una pel.li asiàtica  que es deia “Battle Royale”. L’argument era cruel: un grup d’estudiants estaven obligats a matar-se entre ells en una illa. Em va semblar una pel.li penosa i lamentable. “Los juegos del hambre” és tan cruel com “Battle Royale”, però menys violenta i més ensucrada. No sé quina de les dues és pitjor.

Per què ningú no es rebel.la?:  El poble, les famílies, els nois… tothom accepta com una cosa normal aquest joc pervers i assassí. Només en una escena (quan ja portem 2 hores) es veuen uns manifestants que s’enfronten a la policia.

Per què el director intenta que la pel.li sigui “moderna”?: “Los juegos del hambre” és un producte kitsch i ensucrat. El director, que devia tenir remordiments de consciència, ha rodat totes les escenes amb la càmera a l’espatlla com si fos Lars von Trier. Fora!

El públic adolescent s’ho passa molt bé: Vaig veure la pel.li acompanyat d’un grup d’estudiants entre 14 i 17 anys. Ells s’ho van passar moooolt bé i en acabar la projecció van aplaudir. Que quedi constància.

Argument en dues línies: Un govern dictatorial obliga a 24 nois adolescents a enfrontar-se a mort en un espai a l’aire lliure. L’espectacle és televisat.

Puntuació: * Una estrella sobre 5 (M’he clapat)

 7 Comments so far

 1.   IRENE on Abril 21st, 2012          Respon

  Hola Alfred, sóc una de les adolescents que vam aplaudir. La veritat és que m’ho vaig passar molt bé amb aquesta pel·lícula, però la vaig veure com un simple entreteniment, res més.
  Aquesta pregunta que et fas: Per què ningú no es rebel.la? Al llibre ho deixa molt clar, però a la pel·lícula no t’ho expliquen. La resposta és perquè hi ha uns vigilants (molt més forts, rics i amb armes) que si fas qualsevol cosa fora de la llei o que pugui ser una amenaça, et maten, maten a la teva família, et torturen… i a sobre tota la població està obligada a veure els jocs.
  El llibre és molt millor: Hi ha personatges bastant claus en que no s’aprofundeixen lo necessari i resalta altres que en el llibre no tenen tanta importància(almenys en el primer), és una historia molt més madura e impactant, el Capitolio encara és més cruel, fins i tot arriba a ser una critica social (la pel·lícula no ho aconsegueix, és més aviat un conte.)
  Tot hi això, van haver moltes coses que em van encantar: La estètica futurista (tots aquells pentinats), el personatge del presentador, van clavar als actors principals, la intensitat que pot arribar a tenir i que tot i que la adaptació té algunes variacions, és bastant fidel al llibre
  I coses que no tan: van haver alguns plans que vaig trobar una mica innecessaris, que l’únic que van fer va ser marejar-me i també lo de la càmera a l’espatlla em va recordar al Lars Von Trier i em va sobrar bastant, algun cop quedava bé, però pel meu gust ho van explotar (suposo que era perquè et fiquessis millor en el paper de la Katniss).

  En resum: la pel·lícula em va agradar molt (paral·lelament al llibre) i jo i els meus amics ens ho vam passar molt bé i la història m’encanta. Li poso 4 estrelles (però no li recomanaria a tothom).

  •   aps on Abril 21st, 2012          Respon

   Moltes gràcies, Irene!!!! M’ha encantat la teva crítica. I m’han vingut moltes ganes de llegir el llibre. Un petó ben fort!!!

 2.   Anna on Abril 21st, 2012          Respon

  Hola Alfred, yo també sóc d’aquestes adolescents i realment dirte que vaig trobar la peli fluixa per les grans expectatives que em vaig crear, encara que dintre de la que sol ser la relació entre llibre-pelicula ha estat prou bé. (Sembla que la única pelicula acceptable al llibre sera harry potter!) Bé realment el que volia fer era recomenarte que et llegisis els llibres, que segur que t’encantaran. Irene jo li posaria 3 estrelles. M’ha fet molta gràcia el comentari sobre els plans. Completament d’acord! Bé només una opinió més, Tot i que jo cridava més fort que ningú, s’havia datmetre que si no et llegies els llibres previament no entenies una m****. Em va fer ràbia que no aprofunditzessin en els personatges i en el que els jocs comporten per la població de Panem. Durant la primera hora et metrallaven amb coses irrellevants, no t’esplicaven el perqué ni l’opinio de la gent envers els jocs i era: pim pam, heu sortir elegits a matar-vos! Potser me passat una mica amb la critica, perquè mo vaig passar molt bé amb els meus amics, pero es la meva opinió. També s’ha de tenir en compte que només van tenir 142 minuts per resumir un llibre tant fàntastic i impressionant (realment esta molt bé!) com els jocs de la fam (396 pàg) Ja veig que l’any que bé ens dividiran Catching Fire (segón llibre) en dues pelicules

  •   aps on Abril 21st, 2012          Respon

   Anna… la teva crítica també és sensacional. Estic segur que els meus lectors estaran encantats amb aquests comentaris. Suposo que ja t’imagines quin llibre he demanat per Sant Jordi, oi? Doncs “Els jocs de la fam” 🙂 Petooons i gràcies

   •   Anna on Abril 21st, 2012          Respon

    jajaja quina ilusió! Per cert ultima cosa (ara si) OT+Gran Hermano?? aixó es passar-se! d’acord que no hagi sigut una pelicula gairé inpactant però home, ferla caure a un nivell tant baix i compararla amb aquells garrulos? no, no. Graciés a tu home!

 3.   Anna on Abril 21st, 2012          Respon

  Per cert, (sento no parar de parlar) el argument ensucrat que tu dius en realitat es tot una mentida , la Katniss no esta enamorada de ningú. Només sent una estima especial per el Peeta perque “li va salvar la vida” quan era petita. Al llibre esta més ben explicat, encara que haig de dir que les escenes de petons i abraçades amb el peeta no em van desagradar pas, ja saps com som els adolescents! De veritat Alfred, llegeixte els llibres, no m’agrada haverte deixat mala opinio de The Hunger Games. Ja m’esperava una mala critica no ha estat una sorpresa (tot s’ha de dir) Graciés!

  •   aps on Maig 20th, 2012          Respon

   Siiiiiii, he de llegir-me el llibre. Tinc deures. Gràcies per escriure 🙂

Leave a Reply